Adres:
Stichting voor Actieve
Geweldloosheid (SVAG)
Postbus 288
5280 AG Boxtel
Postbankgiro: 266551
E-mail:
info@
geweldloosactief.nl
Websites:
www.
geweldlozekracht.nl
www.
samenvoorvrede.nl
DE KRACHT VAN MILDHEID, MOED EN MEDEDOGEN
In deze tijd van toenemende individualisering groeit echter het inzicht dat we met het tweedelingsdenken en met de solidariteit van my underdog is always right vast lopen. En dat we zo voorbij zien aan het individu en aan de eenheid van mens en kosmos.
De underdog van vandaag wordt immers nogal eens de topdog van morgen, zoals het conflict tussen Israël en de Palestijnen aangeeft, waarin deze steeds meer erkenning krijgen. En het individu heeft bovendien vaak helemaal niet de innerlijke kracht om solidair te zijn met de underdog van zijn groep. Dit nog los van het feit dat underdogs zelf ook onderling strijd voeren.
1) Het maakt ons milder jegens de ander en haar of zijn schaduwen, en doet ons met andere woorden minder oordelen of minder gauw ontploffen over het gedrag van de ander. Dit is ook zo, omdat je inziet dat je met dat laatste het alleen maar erger maakt, in de zin dat het negatieve wordt versterkt door er overeenkomstig op te reageren.
2) Het maakt ons sceptisch ten aanzien van polarisatie en strijd, ook jegens groepen, omdat zoiets haat en bitterheid oproept of intensiveert en uiteindelijk zelfs kan leiden tot destructie en ondergang.
3) Het geeft eenheidsbewustzijn, het besef dat we allen zowel goed als kwaad, ook goddelijkheid in ons hebben, en dus veel meer een eenheid zijn als mensheid dan we vaak willen toegeven en ook meer een deel zijn van het grotere kosmische geheel.
4) Het zich bewust zijn van de eigen schaduwen doet ons tenslotte het grote belang inzien dat we in het reine zijn met onszelf en dat we in onze innerlijke kracht komen.
Is het geen zaak in deze tijd van individualisering, toenemend eenheidsbewustzijn en de op samenwerking gerichte politiek van Obama, als antwoord op onrecht en geweld, om een nieuwe strategie te leren? Minder die van strijd, polarisatie en geweld en meer die van de liefde, waardoor men een beroep doet op het beste in de tegenspeler, in plaats van op het slechte in hem. Of waardoor men zich richt op de ook door Jezus voorgestane Gulden Regel van mensen te behandelen, zoals we zelf behandeld willen worden. Kortom: de softpowerstrategie van Gandhi en Martin Luther King trachten te realiseren.
Spiritualiteit is daarbij van belang. Ik zie dat als je innerlijke leiding, als een stille altijd aanwezige kracht bij ieder van ons. Het is de diepere dimensie van de realiteit. Dr. Nico Kool van de Universiteit van München omschrijft spiritualiteit prachtig als volgt: “Zich richten op een werkelijkheid, die uitstijgt boven de onmiddellijke persoonlijke belangen: 1) op cognitief niveau via begrijpen, 2) op emotioneel niveau via engagement, zelfvertrouwen en mededogen en 3) op praktisch niveau door actie, politieke betrokkenheid en zorg voor medemens en milieu.”
Spiritualiteit is vooral een individuele zaak. Het proces van individualisering gaat met uitwassen gepaard, maar als we ons daar op blind staren, vergeten we dat dit tevens eenheidsbewustzijn bevordert. Het is een soort paradox, dus dat de grotere nadruk op individualiteit de mogelijkheid op een sterker (spiritueel) eenheidsbewustzijn geeft. Oude verbanden worden losgelaten en dat maakt de weg vrij naar een nieuwe invulling. Hoe dit ook zij, als in onze tijd het individu of zijn verantwoordelijkheid een grotere rol krijgt dan voorheen, lijkt het niet ondienstig in ons leven, om te beginnen in het onderwijs, deugden veel aandacht te geven. Ze spelen in alle religies een rol. Van het christendom kennen we geloof, hoop en liefde en van de klassieke oudheid de vier kardinale deugden wijsheid, rechtvaardigheid, gematigdheid en moed. Om de ‘zachte krachten te doen winnen’ in termen van Henriette Roland Holst, denk ik ook aan de Kracht van Mildheid, Moed en Mededogen als een effectief trio om ons los te maken van het dualiteitsdenken met projectie, strijd en polarisatie als belangrijke kenmerken.
Moed ontbreekt nogal eens, maar is niettemin een wezenskenmerk van het leven. Je hebt het nodig om de onzekerheden van het leven aan te kunnen en dat is dan ten diepste levensmoed. Bij de inzet voor gerechtigheid en geweldloze acties is moed te vertalen als vastberadenheid. Moed of vastberadenheid geeft kracht, ook om angst te overwinnen en om bereid te zijn in principe offers te brengen of risico’s te nemen voor het goede. De mildheid houdt de vastberadenheid in evenwicht, voorkomt dat het doorslaat naar overmoed of hoogmoed. Dit is maar goed ook omdat overmoed, en zeker hoogmoed, de goede zaak meestal schaadt. Mildheid voorkomt ook dat moed of vastberadenheid overslaat in een antihouding of in verwijtend negativisme.
[Opmerking van de redactie: volledig eenheidsbewustzijn heeft tot gevolg dat het ego oplost; dat gaat bijna vanzelf. Het zeker bewustzijn, de voelbare en zichtbare werkelijkheid, blijft uiteraard wel aanwezig. Zonder ego lossen hoogmoed en andere ego-gebonden eigenschappen ook op. Die ervaringen, ook al is het maar in een flits, helpen die eigenschappen in het dagelijks leven minder sterk te laten zijn.]
Anders kunnen we moeilijk vriendelijk zijn voor mens en milieu. Er is dan ook niets mis mee, wanneer we in een tijd van hectiek en depressies aan onszelf werken. Hoe evenwichtiger en sterker we zijn, des te aanstekelijker zal onze uitstraling en ons eenheidsbewustzijn zijn; des te meer kunnen we ook zelf tonen welk een kracht het trio mildheid, moed en mededogen geeft in de inzet voor het goede. Wat we denken en doen en hoe we ons gedragen kan een enorme invloed hebben op de hoedanigheid van de wereld. Misschien wel meer dan het daar louter mentaal mee bezig zijn. Opereren we vandaag dan meer vanuit het hart? Nog niet, maar we zitten, de recente verkiezingen in de VS lieten dat zien, wel in een periode waarin het individu en zijn innerlijke kracht een veel grotere rol speelt dan voorheen. En tevens in een tijd waarin er van een soort eenheidsbewustzijn nu meer sprake is dan tot voor kort.