samenvoorvredeinkleuren
Beweging voor
Geweldloze Kracht

Adres:
Stichting voor Actieve Geweldloosheid (SVAG) Postbus 288
5280 AG Boxtel

Postbankgiro: 266551

E-mail:
info@ geweldloosactief.nl

Websites:
www. geweldlozekracht.nl www. samenvoorvrede.nl“wereld zonder oorlogen en zonder geweld”
WereldMars voor Vrede en Geweldloosheid
zal de grootste in de geschiedenis zijn

De ‘Campagne voor Vrede en voor Nucleaire Ontwapening’ zal als hoogtepunt een wereldmars hebben die meer dan 160.000 km zal afleggen en uit een miljoen personen zal bestaan. De Nobelprijswinnaars José Saramago, Desmond Tutu, de academici Noam Chomsky, Eduardo Galeano en honderden bekende personen uit de wereld van de kunst, sport en wetenschap hebben reeds hun steun betuigd.
 
Dit wordt de grootste wereldmars waar de mensheid over gehoord heeft. Dat is het voorstel van de organisatoren van de ‘Wereldmars voor Vrede en Geweldloosheid’, een initiatief van de NGO ‘Wereld zonder oorlogen’ en dat vaste vorm kreeg dankzij steunbetuigingen van honderden organisaties en bekende personen. Het traject zal door ongeveer 100 landen gaan in zes werelddelen en rekent op de directe deelname van meer dan een miljoen mensen. “In de voorbereidingsfase besloten we dat het traject door 40 landen zou gaan, wat een enormiteit leek. Inmiddels zullen we reeds door 90 landen gaan,” zei Rafael de la Rubia, oprichter van ‘Mundo sin querras’ (‘Wereld zonder oorlogen’) en bedenker van de mars.

Rafael de la Rubia van Wereld zonder Oorlogen, presenteert op 15 november 2008 officieel de ‘Wereldmars voor Vrede en Geweldloosheid’ in Punta de Vacas (Aconcagua), Argentinië.
Rafael de la Rubia van 'Wereld zonder Oorlogen', presenteerde op 15 november 2008 officieel de ‘Wereldmars voor Vrede en Geweldloosheid’ in Punta de Vacas (Aconcagua), Argentinië.


U kunt een videoclip van de officiele start van de mars bekijken op You Tube.(Klik hier.)

“Deze wereldmars, die we vandaag publiekelijk lanceren, heeft als basisdoel het creëren van bewustzijn dat de enige weg ‘Vrede’ is. Met de methodologie van de geweldloosheid zullen we werkelijk de menselijke prehistorie kunnen overwinnen,” zei De la Rubia in de officiële presentatie van de mars op 15 november 2008 in het Punta de Vacas Park in Mendoza, Argentinië. Hij benadrukte dat de belangrijkste voorstellen van de mars de roep om nucleaire ontwapening zal zijn en de eis aan de regeringsleiders om alle troepen uit bezette gebieden terug te trekken.  
Al vóór de officiële presentatie ervan ontving de mars steunbetuigingen van honderden bekende personen, instellingen, gemeentes en universiteiten. Namen als die van de schrijvers José Saramago en Eduardo Galeano; Arun Gandhi, kleinzoon van Mahatma Gandhi, een van de belangrijkste referenties voor de geweldloze strijd; musici als Joan Manuel Serrat, Ana Belén, Juanes; de dirigent Zubin Mehta; de astronaut Pedro Duque; de activist van de vredescultuur Federico Mayor Zaragoza; de dramaturg Augusto Boal, zijn enkele voorbeelden van degenen die tot op heden hun steun aan de mars gegeven hebben. Hier zijn enkele van hun verklaringen:
 
“De Wereldmars voor Vrede en Geweldloosheid is een prachtig idee; een waardige herdenking van het erfgoed van Gandhi ongeveer honderd jaar na de geboorte van zijn geweldloze methodiek. Het kan niet op een beter moment komen en moet dienen als een bron van inspiratie voor hen die de nobele ideeën proberen uit te voeren die het leven van Gandhi kenmerkte op een wijze die slechts door weinigen wordt benaderd.” Noam Chomsky
 
“Er zijn conflicten die bezig zijn de wereld te verwoesten, vooral tussen volken die geen enkele wens hebben te leven als goede buren, of dat nu Israël-Palestina is of Kashmir. Het is mijn eerlijke wens dat acties als deze nobele mars die volken inspireert om hun ingeboren haat te heroverwegen, en een weg van de vrede te kiezen waar Gandhi zich zijn hele leven voor heeft ingezet.” Zubin Metha
 
“Het gaat erom deel te nemen aan de algemene mobilisatie van de strijd voor vrede: het is het leven van de Mensheid dat we aan het verdedigen zijn; dat van vandaag en dat van morgen, dat misschien verloren gaat als we het nú niet verdedigen. Vrede is mogelijk als we ons mobiliseren om die te bereiken. In ons bewustzijn en in de straten.” José Saramago

 
In het zuiden van Argentinie werd op 15 november de wereldmars gelanceerd
Foto’s, tijdens de lancering van de Wereldmars. Fotograaf: Miguel Angel Invarato

De mars kreeg ook al steunbetuigingen van nationale afdelingen van Amnesty International, het Rode Kruis en Green Peace. En onder andere ook van de Groot-moeders van Plaza de Mayo, Opanal (Orgaan voor het verbod van nucleaire wapens), Internationaal Netwerk van Wetenschappers voor de Burgelijke Verantwoor-delijkheid (INES). Meerdere gemeenten en universiteiten hebben reeds hun steun aan de mars bevestigd en hulp aangeboden voor voedsel, onderdak en transport.
 
Het traject van de mars zal uitgevoerd worden tussen 2 oktober 2009, wanneer zij start vanuit Nieuw Zeeland, en 2 januari 2010, wanneer zij aankomt in Punta de Vacas Park, aan de voet van de berg Aconcagua. Er zal een basistraject zijn dat zal beginnen in Oceanië en door Azië, Europa, Afrika en heel Amerika zal gaan, vanaf het noorden tot het Andesgebergte in Argentinië. Andere aanvullende trajecten zullen ook deel uitmaken van de mars, enkele ervan in conflictgebieden als Israël en Palestina, of bijna onbewoonde gebieden als Antarctica.
 
Behalve het traject van de mars behelst het initiatief ook een campagne van een jaar die reeds in ontwikkeling is en al verschillende geplande activiteiten heeft. Zo zullen er drie megaconcerten gehouden worden in Praag, Dakar en Santiago de Chili. Russische parachutisten zullen een vredessymbool maken in de lucht. Vissersgroepen zullen met boten een mars over zee maken en daarbij de straat van Gibraltar oversteken. Cineasten zullen korte films opnemen in de landen waar de mars doorheen gaat. “Onze belangrijkste uitdaging is er voor te zorgen dat meer dan 6 miljard inwoners van onze planeet kennis nemen van de Wereldmars en kunnen besluiten of ze er aan deelnemen”, zegt Rafael de la Rubia.
 
Officiële lancering van de campagne: 15 november 2008
Start van de mars: 2 oktober 2009 in Wellington, Nieuw Zeeland.
Aankomst: 2 januari 2010 in Punta de Vacas (Aconcagua), Argentinië

Website: http://www.theworldmarch.org/
 
Gegevens van de mars:
 
Werelddelen: 6 Landen: 100
Kilometers: 160.000
Duur: 90 dagen
Transport: 40 trajecten met de trein, 100 over land, 14 per vliegtuig, 25 over water
Seizoenen: zal twee keer door de 4 seizoenen gaan
Grensovergangen: 160
Mee organiserende instellingen: 500
Meewerkende en ondersteunende instellingen: 3000
Bezoeken aan regeringen en politieke vertegenwoordigers: 100
Spirituele centra: 25
Deelnemers in het traject: 1 miljoen
Virtuele deelnemers: 10 miljoen
 
 
Perscontact landelijk (Nederland):
Naam: Peter Noordendorp
Telefoons: 020 6938005 - 0630103115
E-mail: Peternoordendorp@cs.com
 
(30 november 2008)