samenvoorvredeinkleuren
Beweging voor
Geweldloze Kracht

Adres:
Stichting voor Actieve Geweldloosheid (SVAG) Postbus 288
5280 AG Boxtel

Postbankgiro: 266551

E-mail:
info@ geweldloosactief.nl

Websites:
www. geweldlozekracht.nl www. samenvoorvrede.nlEen geweldloze familie in het Zuiderpark
Door:
Marieke Lisette
van Andel:
In augustus 2015 vond de allereerste Towards a Nonviolent World (ToNoWo) training plaats in een jeugdgebouw in het Zuiderpark in Den Haag. Aan dit Erasmus+ project* namen veertien jongerenwerkers deel, plus een team van twee ondersteunende vrijwilligers en twee trainers. De partnerlanden waren Nederland, Italië en Turkije, maar er waren ook deelnemers uit Spanje, India en Kroatie die één van de partnerlanden representeerden. Wat een geluk dat ik namens Nederland deel heb kunnen nemen!
(*Het ERASMUS+programma is een omvangrijk educatieproject van de Europese Unie dat loopt tot 2020.)
Vreedzame samenleving
Een aantal belangrijke uitgangspunten voor Erasmus+ projecten zijn: maatschappelijke betrokkenheid, Europese bewustwording, en een netwerk van internationale jongeren. Tijdens de training in Den Haag werd hard gewerkt om deze doelen te bereiken. Maar hoe doe je dat, actief zijn in de context van het thema geweldloosheid? Geweldloosheid gaat niet slechts om de afwezigheid van geweld, maar over bewust werken aan een vreedzame samenleving.
Heftige thema’s
Door middel van interactieve sessies over thema's gerelateerd aan geweldloosheid, bezoek van verschillende organisaties die zich inzetten voor een vreedzame wereld, en eigen bijdragen van de deelnemers, kregen we steeds meer inzicht in hoe we actief geweldloos kunnen zijn. Ook een bezoek aan het Vredespaleis in Den Haag en het Museum voor Vrede en Geweldloosheid in Gouda stonden op het programma. Wat me echter het meest is bijgebleven was de workshop Theatre of the Oppressed. Hierin waren we een middag lang bezig met theatrale vormen om persoonlijke onderdrukkingsverhalen aan de oppervlakte te brengen. We leerden tegelijkertijd verschillende manieren om te reageren op heftige thema's zoals discriminatie en maatschappelijke uitsluiting.
marieke
Marieke staat aan het eind van de tafel

Leermethoden
Erasmus+ trainingen gaan uit van non-formele educatie, om kennis op een actievere manier over te brengen. Dit vergt creativiteit, en de verschillende persoonlijkheden van de deelnemers zijn hierin van groot belang. Tijdens de Mission Impossible bijvoorbeeld, waarvoor we de straat op gingen om mensen te vragen of zij in hun dagelijks leven veel met geweld te maken krijgen. Brainstormen over hoe we onze missie aanpakken, reflecteren over de ingewonnen informatie, en samen een interessante presentatie voor de rest van de groep voorbereiden. Dat is non-formele educatie in de praktijk. Omdat vrijwel alle deelnemers zelf jongerenwerkers zijn, keken we tussen bovendien aandachtig naar de verschillende leermethoden die werden gebruikt. Door deze intensieve manier van werken en samenleven, begon ons Haagse huis steeds meer te voelen als het onderkomen van een hechte internationale familie.
Alle deelnemers
De enthousiaste deelnemers tijdens de training! (Den Haag, aug.2015)
Zelfreflectie
Naast een stevige basiskennis rondom geweldloosheid en het bouwen aan ons eigen netwerk, leerden we tijdens de training ook een boel over onszelf. Zelfreflectie is een belangrijk onderdeel bij het opzetten van geweldloze projecten en initiatieven, want het is waar: een betere wereld begint bij jezelf. Het gebruiken van ecologische schoonmaakmiddelen bijvoorbeeld, of de manier waarop ik communiceer met mijn omgeving in het dagelijks leven. Geweldloosheid is veel breder dan het begrip doet vermoeden. Je hoeft niet direct als vredesactivist met een spandoek de straat op – er zijn genoeg simpele dingen die we kunnen doen om bij te dragen aan een vreedzame wereld. Toch kunnen we het niet alleen. Daarom hebben alle deelnemers nog steeds intensief onderling contact. We hebben samen onze zaadjes geplant en nu nemen wij de ruimte om te groeien. Het resultaat van de training? Mooie herinneringen, concrete kennis en een goed netwerk. Bovendien zijn er plannen voor samenwerking in de toekomst. Bedankt daarvoor!
Voor meer informatie zie de website: www.towardsanonviolentworld.wordpress.com
of via het zoekwoord: ToNoWo.